Wysokokaloryczna, wysokobiałkowa dieta HDMax 200 ml o smaku waniliowym.
Kompletna pod względem odżywczym, wysokobiałkowa dieta do żywienia dojelitowego doustnie lub przez zgłębnik w postępowaniu dietetycznym w stanach niedożywienia spowodowanym procesem dializy. Specjalistyczna formuła HDMax, niezbędna w uzupełnianiu strat żywieniowych dla pacjentów z niewydolnością nerek wymagających dializ.
U pacjentów dializowanych często występuje deficyt żywieniowy, podczas procesu dializy dochodzi do znacznej utraty aminokwasów, peptydów i białek. Zwykłe posiłki nie zaspokoją podniesionych potrzeb żywieniowych pacjentów dializowanych. Konieczne staje się stosowanie doustnych suplementów diety, by uzupełnić braki żywieniowe i podnieść jakość życia.
Dlaczego warto stosować HDMax:
· Zwiększa ilość pełnowartościowego białka w diecie,
· Zwiększa ilość energii w diecie (1 opakowanie to 300 kcal),
· Jedynym źródłem węglowodanów są maltodekstryny (bardzo korzystne węglowodany dla nerek), które są łatwo wchłaniane przez przewód pokarmowy,
· Zmniejszona ilość składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu i magnezu,
· Wysoka zawartość przeciwutleniaczy,
· Pomaga uregulować pracę jelit i zmniejszenia powikłania sercowo-naczyniowe,
· Pyszny waniliowy smak,
· Gotowy do spożycia w opakowaniu ze słomką,
· Ekologiczne opakowanie typu tetra,
· Nie zawiera laktozy, sacharozy i glutenu.
Wskazania:
· Do postępowania dietetycznego w niewydolności nerek wymagającej dializ.
Zalecane spożycie:
O ile lekarz nie zaleci inaczej jako uzupełnienie diety 1- 3 kartoników/opakowań na dobę (300 - 900 kcal), jako jedyne źródło pożywienia 5-7 kartoników/opakowań na dobę (1500- 2100 kcal).
Uwaga: Tylko do użytku dojelitowego. Nie podawać dożylnie. Nie może stanowić wyłącznego
źródła pożywienia. Używać pod nadzorem lekarza. Wstrząsnąć przed użyciem. Przy użyciu sondy
podawać powoli, według zaleceń i pod kontrolą lekarza.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Unikać nadmiernego przegrzania. Nie zamrażać. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu 24 h.
Wartość energetyczna |
150 kcal = |
Węglowodany, w tym: |
20 g |
Cukier |
0 |
Białko |
6.7 g |
Tłuszcz ogółem, w tym: |
4.6 g |
Tłuszcz nasycony |
1.1 g |
Tłuszcze trans |
0 |
Tłuszcz jednonasycony |
1.8 g |
Tłuszcz wielonasycony |
1.6 g |
omega 3 |
0.3 g |
omega 6 |
1.3 g |
Cholesterol |
0 |
Błonnik pokarmowy |
1.5 g |
Minerały |
|
Sód |
113 mg |
Wapń |
59 mg |
Żelazo |
0.74 mg |
Potas |
37 mg |
Chlorek |
45 mg |
Fosfor |
81 mg |
Magnez |
9.0 mg |
Cynk |
1.6 mg |
Miedź |
88 mcg |
Jod |
22 mcg |
Selen |
7.9 mcg |
Molibden |
6.5 mcg |
Chrom |
11 mcg |
Mangan |
0.32 mg |
Witaminy |
|
Witamina A |
21 mcgRE |
Witamina D |
0.76 mcg |
Witamina B1 |
0.20 mg |
Witamina B2 |
0.23 mg |
Niacyna |
2.7 mg |
Kwas pantotenowy |
0.76 mg |
Witamina B6 |
0.25 mg |
Witamina B12 |
0.42 mcg |
Witamina C |
13 mg |
Witamina E |
2.1 mg |
Biotyna |
4.5 mcg |
Kwas foliowy |
42 mcg |
Witamina K |
5.2 mcg |
Cholina |
42 mg |
Osmolarność: 350 mOsm/L H₂O